Age of Empires Forums


  advanced
in


Last post 07-26-2011, 6:10 PM by Metis. 19 replies.
Page 1 of 2 (20 items)   1 2 Next >
Sort Posts:
  •  07-24-2011, 10:37 PM 933286
    Repper Repper is not online. Last active: 07-27-2011, 1:53 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 7
    Last Post: 07-27-2011
    Member Since: 07-25-2011
    Subject: is it my computer
    i have a widows vista hp laptop and i bought aoe3 complete collection and i downloaded the entire thing but when ever i try to play it brings me to the screen that askes u play uninstall website and stuff. when i click play my computer says its switching to windows basic  graphics or something and then the game stops running
  •  07-24-2011, 10:50 PM 933287 in reply to 933286
    The Cleaner The Cleaner is not online. Last active: Mon, Dec 23 2013, 1:53 PM
    Member
    Denver, CO
    Top 200 Contributor
    Total Posts: 869
    Last Post: 12-23-2013
    Member Since: 02-06-2009
    Subject: Re: is it my computer

    Repper:
    i have a widows vista hp laptop and i bought aoe3 complete collection and i downloaded the entire thing but when ever i try to play it brings me to the screen that askes u play uninstall website and stuff. when i click play my computer says its switching to windows basic  graphics or something and then the game stops running

    First, format your hard drive and put on XP or Win 7.  j/k... 

    Do a search on this site for how to turn down your graphics settings in teh game before it is launched (you change some .xml files)... then launch the game and slowly up some of the graphics.


    ESO: Cleaner666
    Treaty Rank: 1st Lt
    Supremacy: Terrible
  •  07-25-2011, 12:39 AM 933289 in reply to 933287
    Repper Repper is not online. Last active: 07-27-2011, 1:53 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 7
    Last Post: 07-27-2011
    Member Since: 07-25-2011
    Subject: Re: is it my computer
    how do i format my hardrive
  •  07-25-2011, 12:51 AM 933290 in reply to 933289
    HunterCallahan HunterCallahan is not online. Last active: 09-13-2013, 10:24 AM
    Member
    <Insert clever location here>
    Top 75 Contributor
    Total Posts: 1,862
    Last Post: 09-13-2013
    Member Since: 01-04-2010
    Subject: Re: is it my computer
    Pop in an XP/Win7 disk. the setup will do it for you. But really, hes kidding.

    cam44:

    wut inn thee fawk r u tokking abowt?
  •  07-25-2011, 2:43 AM 933296 in reply to 933290
    Metis Metis is not online. Last active: Thu, Dec 26 2013, 1:38 AM
    Member
    Top 10 Contributor
    Total Posts: 7,783
    Last Post: 12-26-2013
    Member Since: 01-17-2007
    Subject: Re: is it my computer

    In Vista or Win 7 you must install the program with an Administrator account as an administrator (right-click the setup.exe and select Run as Administrator), and then run the program in Windows XP, Service Pack 3 and Administrator mode:

    1. Right-click the game's .exe file
      1. 64-bit location: C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Age of Empires III
      2. 32-bit location: C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III
      3. Read this if you don't know which Vista\Win 7 OS you have.
    2. Select Properties.
    3. Select the Compatibility tab.
    4. Check box next to Run this Program in compatibility mode for.
    5. Scroll the menu below this until you find Windows XP (Service Pack 3).

     

  •  07-25-2011, 2:25 PM 933362 in reply to 933290
    The Cleaner The Cleaner is not online. Last active: Mon, Dec 23 2013, 1:53 PM
    Member
    Denver, CO
    Top 200 Contributor
    Total Posts: 869
    Last Post: 12-23-2013
    Member Since: 02-06-2009
    Subject: Re: is it my computer

    HunterCallahan:
    Pop in an XP/Win7 disk. the setup will do it for you. But really, hes kidding.

    Just remember that you must actually boot from the disc.. don't just pop it in and start going or it will put some installation files on your current installation and you can't reformat or re-partition.


    ESO: Cleaner666
    Treaty Rank: 1st Lt
    Supremacy: Terrible
  •  07-25-2011, 2:59 PM 933365 in reply to 933289
    The Cleaner The Cleaner is not online. Last active: Mon, Dec 23 2013, 1:53 PM
    Member
    Denver, CO
    Top 200 Contributor
    Total Posts: 869
    Last Post: 12-23-2013
    Member Since: 02-06-2009
    Subject: Re: is it my computer

    Repper:
    how do i format my hardrive

    I was kidding... well, sort of... but this is what you try first (written by some moderator a long time ago):

    The games options are all saved and read from the My Documents\My Games\Age of Empires 3\Users\NewProfile.xml file. If you want to open if up in wordpad you can find and change some of the values.

    I would suggest setting shader quality and shadow detail to zero, as well as a few others.

    <Setting Name="optiongrfxshaderquality">0</Setting>
    <Setting Name="optiongrfxshadowdetail">0</Setting>
    <Setting Name="optiongrfxterraintexquality">0</Setting>
    <Setting Name="optiongrfxmodeltexquality">0</Setting>
    <Setting Name="optiongrfxtexfilterquality">0</Setting>
    <Setting Name="optionrenderanisotropic">false</Setting>


    ESO: Cleaner666
    Treaty Rank: 1st Lt
    Supremacy: Terrible
  •  07-25-2011, 3:49 PM 933373 in reply to 933286
    gibson gibson is not online. Last active: 04-24-2014, 5:34 PM
    Member
    Tennessee
    Top 25 Contributor
    Total Posts: 3,615
    Last Post: 04-24-2014
    Member Since: 11-03-2009
    Subject: Re: is it my computer
    Repper:
    i have a widows vista hp laptop and i bought aoe3 complete collection and i downloaded the entire thing but when ever i try to play it brings me to the screen that askes u play uninstall website and stuff. when i click play my computer says its switching to windows basic  graphics or something and then the game stops running
    what are you laptop spics specs?
  •  07-25-2011, 4:41 PM 933379 in reply to 933296
    Repper Repper is not online. Last active: 07-27-2011, 1:53 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 7
    Last Post: 07-27-2011
    Member Since: 07-25-2011
    Subject: Re: is it my computer
    i ran it as administrator but nothing happened do i have to uninstall it or something 
  •  07-25-2011, 4:48 PM 933380 in reply to 933379
    The Cleaner The Cleaner is not online. Last active: Mon, Dec 23 2013, 1:53 PM
    Member
    Denver, CO
    Top 200 Contributor
    Total Posts: 869
    Last Post: 12-23-2013
    Member Since: 02-06-2009
    Subject: Re: is it my computer

    Repper:
    i ran it as administrator but nothing happened do i have to uninstall it or something 

    Also do the other thing metis said, run in XP compatilibility mode... then update your graphics drivers, THEN DO THE XML THING!

    I was able to run AOE on a really crappy vostro 100... which means it should be able to run on just about anything, but may look like crap... was good for testing out stuff real quick.


    ESO: Cleaner666
    Treaty Rank: 1st Lt
    Supremacy: Terrible
  •  07-25-2011, 5:01 PM 933385 in reply to 933380
    Repper Repper is not online. Last active: 07-27-2011, 1:53 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 7
    Last Post: 07-27-2011
    Member Since: 07-25-2011
    Subject: Re: is it my computer
    how do u run in xp combatibility mode
  •  07-25-2011, 6:23 PM 933387 in reply to 933385
    Metis Metis is not online. Last active: Thu, Dec 26 2013, 1:38 AM
    Member
    Top 10 Contributor
    Total Posts: 7,783
    Last Post: 12-26-2013
    Member Since: 01-17-2007
    Subject: Re: is it my computer

    Repper:
    how do u run in xp combatibility mode

    Refer back to my previous post in this thread (I've edited in more information).

  •  07-25-2011, 6:58 PM 933389 in reply to 933387
    Repper Repper is not online. Last active: 07-27-2011, 1:53 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 7
    Last Post: 07-27-2011
    Member Since: 07-25-2011
    Subject: Re: is it my computer

    there is no compatability tab

     

  •  07-25-2011, 9:29 PM 933400 in reply to 933389
    Metis Metis is not online. Last active: Thu, Dec 26 2013, 1:38 AM
    Member
    Top 10 Contributor
    Total Posts: 7,783
    Last Post: 12-26-2013
    Member Since: 01-17-2007
    Subject: Re: is it my computer

    What model is your HP laptop and what version of Vista are you running? If you are unsure go to Start > Run and type in

    dxdiag

    then press Enter.

    Choose to save the information as a text file then copy it here (it's long but who cares the info we need will be there).

    Also, are you the person who has Admin privileges on your computer?

  •  07-26-2011, 1:34 AM 933404 in reply to 933400
    Repper Repper is not online. Last active: 07-27-2011, 1:53 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 7
    Last Post: 07-27-2011
    Member Since: 07-25-2011
    Subject: Re: is it my computer

    windows 7 proffessional 64-bit (6.1, build 7601)

    hewlet-packard

    hp pavillon dv5 notebook pc

    defualt system bios

    memory 4096mb ram

    directx 11 version 

    ATI radeon HD 3200 graphics

    and i am the administrator if u need any other information tell me

Page 1 of 2 (20 items)   1 2 Next >
View as RSS news feed in XML