Age of Empires Forums


  advanced
in


Last post 05-24-2010, 1:31 AM by X_Destrayer_X. 10 replies.
Sort Posts:
  •  02-08-2008, 6:24 PM 652232
    MuirMacKean MuirMacKean is not online. Last active: 02-11-2008, 10:41 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 1
    Last Post: 02-11-2008
    Member Since: 02-09-2008
    Subject: My computer crashes and turns off during AoE 3 Game Play

    Heya, I really hope someone can help me because I'm desperate to play the game for longer than five minutes...

    Basically, the game installed perfectly, and everything runs brilliantly until I actually start game play, be it the tutorial, a skirmish or anything else.  After a random period of time, usually between 5 and 20 minutes, my screen suddenly turns black, and the computer turns itself off.

    When it restarts, there is no error message.  The whole thing is very quick, and there don't seem to be any lasting side effects.  When I'm not trying to play the game, the computer's fine.

    I've installed up to the latest patch (1.12) and I've updated all my drivers sufficiently (I think).  I've made sure nothing else in running in the background.  I've even tried starting a game, then instantly minimising the game window, and I'm able to use my computer as normal.  Then, as soon as I open the window and attempt to play again, the crashing and switching off occurs once more.

    My system specifications meet the requirements.  Intel Pentium D CPU 2.80GHz, 0.99GB of RAM.  I'm working off Windows XP Media Centre Edition.

    I've run the Age of Empires 3 File Checker, and here are the results:

    ======================= Age3 File Check Beginning ===========================
    Registry reported version 1.12 and path:C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\
    ========================================================================
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\AI\isabella.personality - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\art\art1.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\art\art2.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\art\art3.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\data\data.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\data\proto.xml - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\data\proto.xml.xmb - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\data\techtree.xml - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\data\techtree.xml.xmb - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\fonts\fonts.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\render\render.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\sound\sound.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\startup\game.con - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\age3.exe - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\datap.bar - Version correct
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\deformerdll.dll - INVALID FILE
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\esinet.dll - INVALID FILE
    ======================= Age3 File Check Complete =========================

     

    I really hope someone can help me.  Thanks very much in advance for any advice...

    Muir.

  •  02-08-2008, 6:35 PM 652235 in reply to 652232
    ES_Lethe ES_Lethe is not online. Last active: 12-10-2010, 4:26 PM
    Member
    Top 500 Contributor
    ES Moderator
    Total Posts: 606
    Last Post: 12-10-2010
    Member Since: 10-22-2007
    Subject: Re: My computer crashes and turns off during AoE 3 Game Play

    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\deformerdll.dll - INVALID FILE
    C:\Program Files\Microsoft Games\Age of Empires III\esinet.dll - INVALID FILE

     You might want to reinstall.

     
    Also what kind of video card do you have?
     

  •  02-28-2008, 9:26 PM 660031 in reply to 652235
    russian_darkness@hotmail.com russian_darkness@hotmail.com is not online. Last active: 03-03-2008, 5:02 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 2
    Last Post: 03-03-2008
    Member Since: 02-29-2008
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues

    i have the same problem and i have an nvidia geforce 8600m gt

    i tried re installing twice and patched with 1.12

  •  02-28-2008, 10:37 PM 660044 in reply to 660031
    ES_Paragon ES_Paragon is not online. Last active: 06/09/2012, 8:36 AM
    Member
    The Capital Wastelands
    Top 10 Contributor
    ES Moderator
    Total Posts: 10,339
    Last Post: 06-09-2012
    Member Since: 09-26-2005
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues

    While the file checker report above does show some invalid files, I am not sure those are necessarily the cause of your crashes. Unfortunately with all the different computer hardware and software configurations, I will not be able to give you a specific reason or fix.  What I can do is share a common set of suggestions.
     

    • Make sure your machine meets the game's min. system requirements and you video card is supported.
    • Do not overclock (cpu or video)
    • Make sure that your video card, sound card, and network card drivers, as well as router firmware are up to date. Visit you manufacturer's website for more information.
    • Install all the latest windows updates
    • Download and install the latest game patch from the website.
    • Disable any background applications
    • Some users have reported issues with some multi core CPUs, you may want to try setting the game process to use only one core.
    • Heat can be an issue, make sure your machine is properly ventilated
    • Make sure anti-aliasing and anisotropic filtering are set to off/application controlled, in your video card control panel.
    • Run the game with the no-sound shortcut.
    • Lower the hardware acceleration level of your sound card. This can be done in DxDiag.
    • Lower all the in game graphics options to the lowest. If the crashes stop, then try rising them one at a time
  •  03-02-2008, 1:32 AM 660850 in reply to 660044
    russian_darkness@hotmail.com russian_darkness@hotmail.com is not online. Last active: 03-03-2008, 5:02 AM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 2
    Last Post: 03-03-2008
    Member Since: 02-29-2008
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues

    yes apart from keeping my computer up-to-date, and sanely not overclocking, is there and chance that the software is corrupt?

    the problem occurs when i finish the first campaign mission (note: not when i fail >_<  ) instead of loading the results screen (or video or watever haapens) nothing loads but a black screen, i can still "alt-f4" out of the program, but nothing seems to do anything from that point

    all my video setting are down and there is minimal running in backround.

  •  05-23-2010, 12:54 PM 886311 in reply to 660850
    vtrsp2 vtrsp2 is not online. Last active: 05-27-2010, 4:27 PM
    Member
    Not Ranked
    Total Posts: 1
    Last Post: 05-27-2010
    Member Since: 05-24-2010
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues

    Hi,

    I've got exactly the same problem on Vista laptop. All my drivers and settings are up to date but after the first campaign black screen...

    If someone has an explanation it would be nice.

    ThanksBig Smile

  •  05-23-2010, 3:51 PM 886320 in reply to 886311
    Verelina / Flametalon Verelina / Flametalon is not online. Last active: 05/04/2013, 12:25 PM
    Member
    I ONLY PLAY WOW NOW
    Top 75 Contributor
    Total Posts: 1,848
    Last Post: 05-04-2013
    Member Since: 02-24-2007
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues
    duuude, this is an ancient civ, man!

  •  05-23-2010, 4:09 PM 886321 in reply to 886320
    Scott G. Barnett Scott G. Barnett is not online. Last active: Thu, Nov 22 2012, 1:15 AM
    Member
    Top 50 Contributor
    Total Posts: 2,663
    Last Post: 11-22-2012
    Member Since: 07-31-2008
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues

    EV:
    duuude, this is an ancient civ, man!

    And I'm the troll... [8-)]

  •  05-23-2010, 4:10 PM 886322 in reply to 886321
    Verelina / Flametalon Verelina / Flametalon is not online. Last active: 05/04/2013, 12:25 PM
    Member
    I ONLY PLAY WOW NOW
    Top 75 Contributor
    Total Posts: 1,848
    Last Post: 05-04-2013
    Member Since: 02-24-2007
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues
    Well, you are.

  •  05-23-2010, 11:48 PM 886337 in reply to 886311
    Aloysius Aloysius is not online. Last active: 12-10-2013, 4:46 PM
    Member
    Top 100 Contributor
    ES Moderator
    Total Posts: 1,484
    Last Post: 12-10-2013
    Member Since: 02-04-2009
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues
    vtrsp2:

    Hi,

    I've got exactly the same problem on Vista laptop. All my drivers and settings are up to date but after the first campaign black screen...

    If someone has an explanation it would be nice.

    ThanksBig Smile

    Most laptops do not have video cards supported by Age3.

    Also, if your laptop shuts off while playing, it is likely overheating.

  •  05-24-2010, 1:31 AM 886339 in reply to 886337
    X_Destrayer_X X_Destrayer_X is not online. Last active: 09-28-2010, 6:34 PM
    Member
    The Ghetto
    Top 500 Contributor
    Total Posts: 335
    Last Post: 09-28-2010
    Member Since: 12-09-2009
    Subject: Re: vista, Nvidia, patches and issues
    Way to bump a 2 year thread

    Protonfusion:

    3. Proton was reasonably active until he obliterated all competition, and now he spends time playing himself into an infinate loop of obliteration.


    Metis is a GOD



View as RSS news feed in XML